Προσοχή! Τα cookies βοηθούν στη βελτίωση των υπηρεσιών που σας παρέχουμε μέσα από αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα. Με τη χρήση του ηλεκτρονικού καταστήματος και των υπηρεσιών μας, αποδέχεσαι την χρήση τους.. OK το κατάλαβα
καλώς ήρθες στο εργαστήριο γεύσεων yiam

Τα νόστιμα προϊόντα yiam

 

Ψάχνοντας τον άνθρωπο πίσω από τα πεντανόστιμα προϊόντα yiam ανακαλύψαμε την Αύρα Πανουσοπούλου, η οποία μέσω της δικής της προσωπικής της ιστορίας  μας μίλησε για την ομορφιά αλλά και τη δυσκολία που ενέχει η απόφασή να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου.

Η Αύρα μεγάλωσε στην Αθήνα μέχρι που πήρε την απόφαση να αλλάξει ριζικά τη ζωή της ακολουθώντας τους επαρχιακούς δρόμους που την έβγαλαν στην Αγιά της Λάρισας. «Η καθημερινότητα στην Αγιά είναι καλύτερη» δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη η Αύρα, «σε μια μικρή κοινωνία οι σχέσεις είναι πιο ανθρώπινες, πιο κοντινές. Υπάρχει χρόνος και για δουλειά, αλλά και για να δεις τους φίλους σου. Οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και το μεσημέρι υπάρχει ακόμα η συνήθεια της siestas, κάτι που στην Αθήνα είναι  πολυτέλεια. Οι δουλειές τελειώνουν πιο γρήγορα και είναι εύκολο να κάνεις ένα διάλειμμα να ρεμβάσεις μια ωραία θέα, να κάνεις μια βόλτα στη θάλασσα, να μυρίσεις τα αρώματα της κάθε εποχής, να ακούσεις τους ήχους της θάλασσας του βουνού να ηρεμήσεις και να γεμίσεις ενέργεια. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι ζω σε ένα μέρος που για κάποιους είναι το μέρος που θα κάνουν διακοπές!»

Εντούτοις, μας προειδοποιεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα, «για κάποιον που σκέφτεται να φύγει από μια μεγάλη πόλη πρέπει να είναι προετοιμασμένος για το τι θα αντιμετωπίσει και να είναι καλά οργανωμένος. Οι ντόπιοι δεν αποδέχονται εύκολα κάποιον ξένο κι αν πρέπει να ξεκινήσεις μια καινούρια δουλειά δεν θα σου μάθει κανείς τα κατατόπια. Στην αρχή είσαι μόνος σου και πρέπει να είσαι υποψιασμένος, σαν να πρέπει να δώσεις εξετάσεις για να περάσεις την τάξη».

Η ίδια δηλώνει απόφοιτος μαμά και νοικοκυρά, «δεν υπάρχει καλύτερο σχολείο management από το μεγάλωμα των παιδιών. Αναπτύσσεις πολύ χρήσιμες ικανότητες επικοινωνίας, αναπτύσσεις και εξελίσσεις  την συναισθηματική σου νοημοσύνη. Από το νοικοκυριό επίσης μαθαίνεις πάρα πολλά. Τα οικοκυρικά είναι απαραίτητα όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και σε μία επιχείρηση.  Μια καλή νοικοκυρά είναι ένας τέλειος επιχειρηματίας!» Με αυτά λοιπόν τα εφόδια και μπόλικη αγάπη για τη δουλειά έγινε επαγγελματίας στα 30.  «Ξεκίνησα πριν από 13 χρόνια μαγειρεύοντας αυτά που ήδη έκανα στο σπίτι για την οικογένεια και αξιοποιώντας τα δικά μας αγροτικά προϊόντα». Ο στόχος σαν επιχείρηση δεν ήταν ποτέ η μείωση του κόστους, αλλά η αναζήτηση της γεύσης με φυσικά προϊόντα από την κοντινή παραγωγή. «Δεν θα έφτιαχνα ποτέ κάτι που δεν θα ήθελα να το φάω. Τα yiam είναι νόστιμα!» Η διαδικασία έχει ως εξής: πρώτα είναι η επιλογή καλύτερης πρώτης ύλης σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς, μετά η σειρά των δοκιμών, και όταν βρεθεί η επιθυμητή γεύση ακολουθεί η κοστολόγηση, η παραγωγή και η προώθηση στα κατάλληλα σημεία.

Όπως κι εμείς η Αύρα βλέπει με μεγάλη αισιοδοξία τη νέα γενιά ελληνικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται από ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν και αγαπούν αυτό που κάνουν. «Με τις πρακτικές των τελευταίων χρόνων έχει χαθεί μεγάλη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, από τον αμπελώνα, μέχρι τα ψαροκάικα που  καταστράφηκαν από τις επιδοτήσεις και την ελαιοπαραγωγή που αφέθηκε στην τύχη της.  Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ αξιόλογες, έως ηρωικές θα έλεγα, προσπάθειες από ιδιώτες και έτσι τα ελληνικά προϊόντα μικρών παραγωγών βρίσκονται πλέον στα ράφια των καλύτερων delicatessen σε όλο των κόσμο. Η γεύση είναι κάτι που πρέπει να διαφυλάξουμε. Είναι το καλό μας χαρτί! Είναι ένα μεγάλο προσόν που θα πρέπει να αξιοποιηθεί από τον κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Δυστυχώς λόγω έλλειψης κρατικής υποδομής και σχεδίου, όσοι επιχειρούν αυτή τη στιγμή σχεδιάζουν και πράττουν μόνοι τους αντιμέτωποι με πολλές δυσκολίες. Είμαι κι εγώ μέσα σε αυτούς και τα ζω καθημερινά. Έχουμε επηρεαστεί από την κρίση, αλλά συνεχίζουμε δυναμικά και παρόλο που τα yiam δεν είναι προϊόντα πρώτης ανάγκης, τα επιλέγουν και τα αγοράζουν οι μερακλήδες».

Στα πολύ προσεγμένα βαζάκια με την επιγραφή yiam θα βρείτε πολλές αγνές και πρωτότυπες γεύσεις φτιαγμένες με πολύ κέφι, προσοχή και μεράκι, όπως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες με ακατέργαστη ζάχαρη, μεζεδάκια, σάλτσες, τουρσιά, πατέ, σαλάτες. Φτιαγμένα με αγνά υλικά χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, όπως δηλαδή θα τα φτιάχναμε στο σπίτι,  διατηρούνται σε γυάλινα βάζα μόνο με την παστερίωση. Τα προϊόντα yiam μπορείτε  να τα προμηθευτείτε σε επιλεγμένα καταστήματα, όχι σουπερμάρκετ, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα yiam επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα τους ή τη σελίδα τους στο facebook.
Κείμενο: Ξένια Κεπενεκίδη