Ίσως τα μακαρόνια σπαγγέτι με σάλτσα Bolognese να είναι ένα από πιο γνωστά και τα πιο διαδεδομένα φαγητά στον κόσμο.
Όλοι μικροί και μεγάλοι τρελαίνονται για μακαρόνια με κιμά, για μακαρόνια με σάλτσα Bolognese.
Στην πραγματικότητα η σάλτσα Bolognese είναι μία συνταγή πολύ χρονοβόρα αν φυσικά θέλεις να την φτιάξεις σωστά.
Ο κιμάς μαζί με την σάλτσα ντομάτας θέλει αρκετή ώρα βράσιμο για να δέσουν τα υλικά μεταξύ τους.
Στην Bologna αν θα ζητήσετε μακαρόνια με κιμά θα σας σερβίρουν πάντα με ταλιατέλες και αν είστε και τυχερός με φρέσκες χειροποίητες.
Στην πορεία των χρόνων οι συνήθειες άλλαξαν και τα σπαγγέτι αντικατέστησαν την αυθεντική ταλιατέλα.
Ακόμα πολύ καλή επιλογή για το ζυμαρικό είναι και τα κοντά ζυμαρικά με τρύπα.
Αν όμως εσείς θέλετε να τα φάτε σαν γνήσιοι Ιταλοί τότε θα τα συνδυάσετε με ταλιατέλες η το πολύ με μία χωριάτικη παπαρδέλα.
Και αν προτιμάτε τα σπαγγέτι δοκιμάστε αυτά με την τρύπα στο κέντρο, να μπει η σαλτσούλα μέσα και να πάει όλη η γεύση παντού.
Φυσικά η σάλτσα Bolognese ή Μπολονιέζε ταιριάζει απόλυτα και δίνει απαράμιλλη γεύση και στο παστίτσιο, αλλά και στον μουσακά.
Εάν τώρα φτιάξετε και την δεύτερη γνήσια Ιταλική συνταγή τα λαζάνια θα τρελαίνεται τους φίλους σας με την αυθεντικότητα της γεύσης.
Εδώ λοιπόν εμείς στην yiam μιλάμε για αυθεντική εκτέλεση της σάλτσας Bolognese.
Μία συνταγή που την φτιάχνουμε με πολύ μεράκι και αγάπη για το φαγητό.
Μιλάμε για άρωμα και για γεύση, μιλάμε για μία ακόμα σπιτική γεύση yiam.
Ο Σάκης Ρουβάς υποσχόταν να μαγειρέψει μακαρόνια με κιμά στις θαυμάστριες του το 1994.
Και τώρα θα κάνεις εσύ θραύση με τα μακαρόνια που θα φτιάξεις με αυτή την σάλτσα που είναι στο ψυγείο σου και σε περιμένει.
Υλικά για 2 άτομα
Ένα βαζάκι σάλτσα bolognese yiam
500 γρ. ζυμαρικά (σπαγγέτι Νο 5 με την τρύπα, ή λαζάνια ή παπαρδέλες)
Ένα καλό κεφαλοτύρι τριμμένο ή ένα ώριμο πεκορίνο Αμφιλοχίας
Αλάτι για το βράσιμο των ζυμαρικών
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδας
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Βράζουμε τα ζυμαρικά στον χρόνο που γράφει η συσκευασία.
Βάζουμε την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε λίγο νερό.
Σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να ζεσταθεί μέχρι να βράσουν τα ζυμαρικά μας.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά, τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το βούτυρο,
Ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στην κατσαρόλα την μισή σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά να ενωθεί η σάλτσα μας με τα μακαρόνια.
Σερβίρουμε και προσθέτουμε από πάνω από τα ζυμαρικά την υπόλοιπη σάλτσα Bolognese.
Φυσικά ένα τέτοιο επικό πιάτο θέλει και το φρεσκοτριμμένο του πιπέρι αλλά και μία γενναία δόση από ένα πρόβειο πεκορίνο Ηπείρου για να απογειωθεί.
Αν έχουμε διαλέξει τα μακαρόνια με την τρύπα βάζουμε μια πετσέτα στον λαιμό, σαν τους φίλους μας τους Ιταλούς και λερωνόμαστε άφοβα.
Καλή όρεξη!